16.7.15

Μικρή περιήγηση στα απέναντι τουρκικά παράλια.

Με δυο καλούς φίλους καταφέραμε επιτέλους ένα μικρό ταξίδι στα απέναντι παράλια αλλά και λίγο πιο μέσα, προς τα νότια, εις πείσμα των καιρών, αλλά και "στο τσακ" πριν την αναγγελία του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών. Μια περιήγηση, που πολλά χρόνια πριν, ονειρευτήκαμε, αλλά πάντοτε κάτι τύχαινε και μας εμπόδιζε. Κινηθήκαμε με λίγα χρήματα και μπαγκάζια, με τα μαζικά μέσα μεταφοράς της γείτονος χώρας,  λεωφορεία και τρένα.  Πήγαμε σε θέρετρα,σε μνημεία, σε μέρη άλλοτε ελληνικά, αλλά και σε τούρκικα εσωτερικά ορεινά χωριά. Φάγαμε στα τουριστικά παράλια, αλλά και σε σταθμούς, παζάρια, ιχθυόσκαλες. Κοιμηθήκαμε σε ξενοδοχεία, αλλά και σε σπίτια που είχαν μετατραπεί σε "πανσιόν". Κουραστήκαμε, ίσως και να ταλαιπωρηθήκαμε λίγο, αλλά όπως θα δείτε από τις φωτογραφίες,  άξιζε τον κόπο!

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 


 Στο καραβάκι για Κουσάντασι

 Τα όργανα του σκάφους

Ο καπετάν Γιάννης


ΔΙΔΥΜΑ (DIDIM) - Γέροντας Μικράς  Ασίας

Τα Δίδυμα/Βραγχίδαι βρίσκονται στα δυτικά παράλια της σύγχρονης Τουρκίας, στη θέση της νεότερης πόλης Didim, περίπου 20 χλμ. νότια από την αρχαία Μίλητο. Εκεί υπήρχε ιερό και μαντείο του Απόλλωνα, το οποίο συνδεόταν με τη Μίλητο μέσω ενός λιθόστρωτου δρόμου. Η Ιερά Οδός διερχόταν από ένα μικρό λιμάνι, τον Πάνορμο, απ’ όπου συνήθως κατέφθαναν οι ξένοι προσκυνητές του μαντείου. Το τελευταίο αυτό τμήμα της πομπικής οδού το στόλιζαν αγάλματα που χρονολογούνται στην Αρχαϊκή εποχή.
Τα Δίδυμα αποτελούσαν ένα από τα μεγαλύτερα ιερά της Μικράς Ασίας. Περιλάμβανε ένα από τα πιο φημισμένα μαντεία του αρχαίου κόσμου,ανάλογης σημασίας με το μαντείο των Δελφών στην κυρίως Ελλάδα, ενώ ο ναός, που ήταν ευρύτερα γνωστός ως Διδυμαίο, ήταν από τα σημαντικότερα μνημεία της Αρχαιότητας. Μολονότι οι αρχαίοι συγγραφείς μνημονεύουν μόνο το ναό του Απόλλωνα, επιγραφικές μαρτυρίες και έργα τέχνης της Ελληνιστικής περιόδου και των Αυτοκρατορικών χρόνων υποδεικνύουν την ύπαρξη και άλλων λατρειών, μεταξύ των οποίων της Άρτεμης, του Δία, της Λητώς, της Εκάτης, της Αφροδίτης και της Τύχης.
Περισσότερα για τα αρχαία Δίδυμα, το ναό του Διδυμαίου Απόλλωνα και τη Μέδουσα  http://www.fhw.gr/choros/miletus/gr/didima.php?submenu_top_id=0b


Από το λιμάνι του Κουσάντασι παίρνεις τοπικό λεωφορειάκι με εισιτήριο 2 λίρες (ισοτιμία 1 ευρώ = κάτι λιγότερο από 3 τουρκικές λίρες) ή περπατάς ένα τέταρτο και πηγαίνεις στο σταθμό των λεωφορείων, όπου με εισιτήριο περίπου 6 λίρες το άτομο μεταβαίνεις στα Σώκια που απέχουν 20-30 λεπτά της ώρας με το minibus. Κουσάντασι Σώκια έχει πολύ συχνή συγκοινωνία. Από τον σταθμό στα Σώκια έχει μεγάλο λεωφορείο κάθε 1 ή 2 ώρες για Δίδυμα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι επίσης φθηνή, νομίζω 8 λίρες το άτομο, για διαδρομή κάτι λιγότερο από  2 ώρες (με στάσεις). Τα λεωφορεία είναι σε καλή κατάσταση, καθαρά, με κλιματισμό, ιδιωτικά και η εξυπηρέτηση ποικίλει ανάλογα με την εταιρεία. Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερα από τα ελληνικά και πολύ καλύτερα από το ΚΤΕΛ Σάμου, το οποίο συν τοις άλλοις είναι και πανάκριβο.
 Στο ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα




















Εδώ έχουμε τραγουδήσει δυο φορές με την χορωδία "ΗΔΥΛΗ". Την πρώτη φορά υπό τη δ/νση του Γιάννη Ζαχαρίου γύρω στο 2000 και τη δεύτερη υπό τη δ/νση του Γιώργου Κουμαραδιού το 2010. Αξέχαστη εμπειρία!






Γύρω από τον αρχαίο ναό υπήρχε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το ελληνικό κεφαλοχώρι Γέροντας. Αριθμούσε περίπου 4000 κατοίκους πριν τη καταστροφή και οι πρόσφυγες από το χωριό αυτό δημιούργησαν τον Νέο Γέροντα της Καβάλας. Από δω κατάγονται και αρκετοί φίλοι μου στη Σάμο μεταξύ των οποίων η Έλσα Χίου και ο Σιδερής Παπαγεωργίου, οι οποίοι μέσα στα χαλάσματα αλλά και στα ανακαινισμένα σπίτια του χωριού έχουν εντοπίσει τα πατρογονικά τους σπίτια. Περισσότερα για τον Γέροντα θα βρείτε http://wwwgerontas.blogspot.gr/






 Θαυμάστε την βάση της γλάστρας!!!! (τμήμα αρχαίας κολώνας)




 Και δω παραπεταμένο δίπλα στα λάστιχα-γλάστρες ένα τμήμα αρχαίου κίονα!!!




  

Ένα συμπαθητικό ξενοδοχείο, καθαρό, φθηνό, με free wi-fi , κοντά στην παραθαλάσσια επέκταση του σύγχρονου Didim, που αποτελεί τουριστικό θέρετρο  κυρίως για Τούρκους και Άγγλους. Σημειώνω ότι δεν είχαμε κάνει κράτηση, το βρήκαμε επί τόπου και υπήρχαν άδεια δωμάτια πολλά. Η πληρότητα που έδειναν διάφορες ιστοσελίδες ξενοδοχείων εκείνη την περίοδο για τα παραλιακά θέρετρα της Τουρκίας ήταν κάτω από 50%. Μέση τιμή για αξιοπρεπές ξενοδοχείο με πρωϊνό για δύο άτομα ήταν 100 λίρες το δίκλινο, για πανσιόν ακόμα χαμηλότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: