18.8.09

Στις καταπράσινες πλαγιές του Καρβούνη









"Καρβούνης" ή " Άμπελος" ονομάζεται το βουνό που βρίσκεται στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Σάμου και καταλαμβάνει πολλαπλάσια έκταση από το ψηλότερο βουνό του νησιού τον Κέρκη. Το όνομα “Άμπελος” το πήρε από τα πολλά αμπέλια που καλλιεργούσαν εκεί από την αρχαιότητα. “Είναι το βουνό που κάνει ολόκληρο το νησί ορεινό” γράφει ο Στράβων. Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας που έχει υψόμετρο 1153 μ. και γύρω απ’ την κορυφή αυτή υπάρχουν κι’ άλλες που το υψόμετρο τους ξεπερνά τα 1000 μέτρα, όπως οι Γκιναίοι και ο Λάζαρος.
Οι αναβαθμοί ή πεζούλες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και η μέθοδος με την οποία οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την διάβρωση του εδάφους λόγω των μεγάλων μορφολογικών κλίσεων.Το μέσο υψόμετρο του βουνού είναι 900 μ. Η βλάστηση βουνού της Αμπέλου είναι πολύ πλούσια. Κυριαρχούν τα πεύκα - στα χαμηλά η τραχεία πεύκη και ψηλότερα η μαύρη πεύκη, υπόλειμμα της εποχής των παγετώνων που σχηματίζει εκτεταμένα μονότονα δάση - εναλλασσόμενα με αμπέλια σε αναβαθμίδες. Υπάρχουν ακόμα κυπαρίσσια, βελανιδιές, καστανιές κι’ άλλα είδη δένδρων, μαζί με θάμνους, φρύγανα και γεώφυτα, στις πιο άγονες και βραχώδεις περιοχές.
Γενικά, η περιοχή είναι σημαντική από οικολογική άποψη διότι σ’ αυτήν μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά ενδημικά και πολύ σπάνια φυτά. Αναλυτικά αυτά αναφέρονται στο βιβλίο του Δ. Χριστοδουλάκη “Η χλωρίδα και η βλάστηση της Σάμου” Πάτρα 1986 και στο βιβλίο του Γ. Σφήκα “Οι βοτανικοί παράδεισοι της Ελλάδος”.
Το όρος της Αμπέλου έχει καταγραφεί το 1995 από το ΕΚΒΥ, περιλαμβάνεται στα CORINE και στο NATURA 2000 με κωδ. GR 4120002 (Κατηγορία Β), προστατεύεται δε από το Χωροταξικό καθώς η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη με στοιχείο Β (δηλαδή περιοχή προστασίας της φύσης ). http://www.samos.gr/

Πριν μερικά χρόνια η οργανωμένη δράση μιας ομάδας ανθρώπων από το Καρλόβασι, της "Ομάδας Παρέμβασης Πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος" απέτρεψε να εγκριθεί λατομείο στη περιοχή Κουρούντερε της Αμπέλου.
Στις βόρειες πλαγιές του βουνού βρίσκονται τρία από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Σάμου: Άμπελος, Μανολάτες και Βουρλιώτες, το καθένα με το δικό του χρώμα, αλλά όλα με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο και τα απέναντι μικρασιατικά παράλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: