16.12.08

Αφιέρωμα στο Γαλλικό Κινηματογράφο

Oι κινηματογραφικές μας λέσχες -Σάμου και Καρλοβασίου- σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Γαλλικό Προξενείο Σάμου, στα πλαίσια διάδοσης της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού διοργανώνει ένα αφιέρωμα στο γαλλικό κινηματογράφο. Στο Βαθύ από την Πέμπτη 18/12 έως και την Κυριακή 21/12/2008 θα προβληθούν πέντε ταινίες: 1)Λαίδη Τσάτερλι (Lady Chatterley), 2) Ρωσικές κούκλες (Les Poupees Russes), 3) Βασιλικό Παλάτι (Palais Royal), 4)Η Γοητεία της εξουσίας (L' Ivresse du pouvoir) και 5)Φωτιά και Λάβρα (Hors de prix).
Στο Καρλόβασι, δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών μιας και το πανεπιστήμιο είναι σε κατάληψη και οι περισσότεροι φοιτητές έφυγαν για γιορτές, θα προσπαθήσουμε να προβάλλουμε τρεις τουλάχιστον από αυτές. Την Παρασκευή 19/12 λίγο νωρίτερα από τη συνηθισμένη μας ώρα σκοπεύουμε να προβάλουμε την "Γοητεία της εξουσίας" και τη "Λαίδη Τσάτερλι" και το Σάββατο 19/12/2008, εφόσον υπάρχει προσέλευση την προηγούμενη, τις "Ρωσικές κούκλες".

Η Γοητεία της εξουσίας είναι ένα πολιτικό θρίλερ παραγωγής 2006 του Claude Chabrol, όπου τον κεντρικό ρόλο της δικαστίνας παίζει η Isabelle Huppert. Πρόκειται για μια αρκετά τολμηρή ταινία που αφηγείται με μεθοδικότητα και οξυδέρκεια μια υπόθεση "φανταστική" που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αναλύοντας με τρόπο έξυπνο τα παρασκήνια της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, φέρνοντας στο νου τα πολιτικά θρίλερ του ιταλού Φραντζέσκο Ρόζι αλλά και του δικού μας Κώστα Γαβρά.

Η Λαίδη Τσάτερλι είναι μια ερωτική ταινία Βέλγικης, Γαλλικής και Βρετανικής συμπαραγωγής του 2006, σε σκηνοθεσία του Πασκάλ Φεράν, βασισμένη στο βιβλίο του Ντ. Χ. Λώρενς. Πρωταγωνιστούν Μαρίνα Χαντς, Ζαν Λουί Κουλός και Ιπολίτ Ζιραντό.

Οι Ρωσικές κούκλες είναι μια κοινωνική ταινία σε σκηνοθεσία του Σέντρικ Κλάπις με πρωταγωνιστές τους Ρομάν Ντουρί, Οντρέ Τοτού και Σεσίλ ντε Φρανς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: