14.9.15

Κιρκιντζές ή Άνω Έφεσος (Şirince)


Τελειώνοντας το ταξίδι μας στην Τουρκία δεν παραλείψαμε αυτή τη φορά να επισκεφτούμε το Σίριντζε. Πρόκειται για το χωριό Κιρκιντζές, το χωριό της Διδώς Σωτηρίου για το οποίο γράφει  στα Ματωμένα Χώματα:
 «Αν υπάρχει αυτό που λένε παράδεισος, το χωριό μας, ο Κιρκιντζές, ήταν ένα δείγμα του. Κοντά στο Θεό ζούσαμε, ψηλά, ανάμεσα σε κατάφυτα βουνα, και ξαγναντεύαμε ολόκληρο τον καρπερό κάμπο της Έφεσος, που ήτανε δικός μας ίσαμε τη θάλασσα, ώρες δρόμο, όλο συκομπαχτσέδες και λιόδεντρα, καπνά, μπαμπάκια, στάρια, καλαμπόκια και σουσάμια».
Ο Κιρκιντζές σήμερα είναι ένα χωριό 600 κατοίκων, στα τουρκικά ονομάζεται Σιρίντζε (Sirince) και φωλιάζει στις πλαγιές των λόφων του βουνού Ovacik Dag, σε υψόμετρο 400-500 μέτρα. Βρίσκεται σε απόσταση 59 χλμ. ΝΑ από τη Σμύρνη, 37 χλμ. από το Αϊδίνι, 2 χλμ. από την Έφες, 8 από την Έφεσο και 18 από το Κουσάντασι.
Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο ερμηνείες. Η μία αναφέρει πως προέρχεται από την τουρκική λέξη kirkinci, που σημαίνει «τεσσαρακοστά». Σύμφωνα με τη δεύτερη προέρχεται από την τουρκική λέξη kirkince, που σημαίνει «ασχημούλης». Στα ελληνικά έγγραφα το χωριό αναφερόταν ως «Ορεινή Έφεσος». Μετά την αποχώρηση των Ελλήνων από το χωριό ονομάστηκε Sirince, δηλαδή «ομορφούλης».
Περισσότερα για το χωριό μπορείτε να βρείτε:Η εκκλησία επισκευάζεται

 Το χωριό είναι πανέμορφο με πάρα πολλά σπίτια που συνεχώς αναπαλαιώνονται. Είναι όμως, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, πολύ τουριστικοποιημένο. Έχει σχεδόν κάθε μισή ώρα συγκοινωνία από το Σελτζούκ και το εισιτήριο κοστίζει 5 λίρες το άτομο, δηλαδή λίγο παραπάνω από 1,5 ευρώ.
 Αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε......


Δεν υπάρχουν σχόλια: