22.11.09

Παγώνδας Σάμου: βιβλίο Κώστα Δεμερτζή "Το αριστερό κίνημα στον Παγώνδα Σάμου 1925-1955" - Λαογραφικό μουσείο Παγώνδα











το πρώτο τηλέφωνο του χωριού, δυστυχώς χωρίς ακουστικό


κι όμως τα πικ απ λειτουργούν!



Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Δεμερτζή "Το αριστερό κίνημα στον Παγώνδα Σάμου 1925-1955" που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2009 πήγα για άλλη μια φορά στο χωριό αυτό. Μικρό χωριό, αλλά σημαντικό και από ιστορική άποψη, αλλά και για τη πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσεται εκεί κυρίως από τον Σύλλογο Κυριών και ΔεσποινίδωνΟΜΟΝΟΙΑ". Στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού εξ άλλου είχαμε παρουσιάσει με τη χορωδία μας το "Άξιον εστί" πριν αρκετά χρόνια, αλλά και στην πλατεία έχουμε τραγουδήσει κάποιο καλοκαίρι. Με την ευκαιρία αυτή επισκέφτηκα και το λαογραφικό μουσείο του χωριού που σας παρουσιάζω με φωτογραφίες. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να μαζευτεί όλο αυτό το υλικό από ότι έχει διασωθεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πάσης φύσεως εκθέματα είναι αριθμημένα και καταχωρημένα σε καταλόγους ανά θεματική κατηγορία, υπάρχει δε μία κυρία ενημερωμένη κι έτοιμη να απαντήσει στις απορίες του επισκέπτη. Θεωρώ ότι για μουσείο μικρού χωριού είναι άριστα οργανωμένο και τους αξίζουν συγχαρητήρια
Το βιβλίο του Κώστα Δεμερτζή είναι το 18ο που εκδίδεται στη σειρά "ιστορικές μαρτυρίες" από τις εκδόσεις "Υπερόριος" και αποτελεί και αυτό, όπως και τα υπόλοιπα, συμβολή στην προσέγγιση της τοπικής μας ιστορίας. Ο ιστορικός Νίκος Βαφέας που συμμετείχε στην παρουσίασή του μαζί με τον υπεύθυνο των εκδόσεων Γιώργο Βοϊκλή, και μελετά την ιστορία της Σάμου κατά το μεσοπόλεμο, το θεωρεί ιστορική πηγή. Πολύ σημαντικό θεωρεί το κεφάλαιο του που αναφέρεται στο αγροτικό συλλαλητήριο του 1933 στο χωριό, με έναν 16χρονο νεκρό από σφαίρες χωροφυλάκων. Δεν θέλω να αναφερθώ εκτενέστερα στο βιβλίο, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί από τα βιβλιοπωλεία.
Αυτό που με χαροποιεί με τις εκδόσεις, τις παρουσιάσεις τους, και όλες τις σχετικές εκδηλώσεις που παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τόσοι πολλοί νέοι ιστορικοί από διάφορα μέρη μελετούν την τοπική μας ιστορία και το ιστορικό αρχείο Σάμου είναι αρωγός τους. Ο Νίκος Βαφέας εκείνο το βράδυ, επηρεασμένος ίσως και από το κοινό του χωριού, με τον περιεκτικό και συγκροτημένο λόγο του, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας και κατάφερε να μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, την εποχή του μεσοπολέμου στη Σάμο.

Ο Νίκος Βαφέας μιλά για το βιβλίο του Κώστα Δεμερτζή. Αριστερά του ο Νίκος Δεμερτζής και δεξία ο Γιώργος Βοϊκλής.

3 σχόλια:

benikos place είπε...

polu kalh anarthsh, seuxaristoume polu, einai kai o monos tropos na plhroforhthoume gia tetiou eidous drasthriothtes.
polla filia

gskapetis είπε...

Από το Λονδίνο στον Παγώνδα... γειά σου Μαρία "οικουμενική". Πολύ καλή ανάρτηση γιαυτό το δημιουργικό χωριό. Πράγματι έχει γίνει εκεί πολύ καλή δουλειά. Μπράβο σου!!!

Side21 είπε...

Πάντα ζωντανός
ο Παγώνδας ...
Από κάθε άποψη !!!
Μπράβο τους ...