Το Παμούκαλε, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Τουρκίας, βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου (Menderes), περίπου 20 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Denizli και σε απόσταση 215 χλμ. ανατολικά της αιγαιοπελαγίτικης ακτογραμμής. Δίπλα ακριβώς στις κάτασπρες αναβαθμίδες του Παμούκαλε βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ιεραπόλεως, η οποία ιδρύθηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα από τον βασιλιά της Περγάμου Ευμένη Β'.
Το νερό που ρέει, αν και χάνει γρήγορα την αρχική του θερμοκρασία, παραμένει ωστόσο αρκετά ζεστό και απολαυστικό. Τα τελευταία, όμως, χρόνια το νερό που αναβλύζει από τις πηγές όλο και λιγοστεύει - αρκετές δεξαμενές είναι πλέον άδειες.
Η ίδρυση της Ιεραπόλεως αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι από την αρχαιότητα ήταν ήδη γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών του Παμούκαλε, του αρχαιότερου γνωστού σπα στον κόσμο. Και όσον αφορά την επιλογή της ονομασίας (Ιεράπολις), μάλλον οφείλεται στην ιερότητα που απέδιδαν στις συγκεκριμένες πηγές οι αρχαίοι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πάλλευκοι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί του Παμούκαλε έχουν δημιουργηθεί από τα πλούσια σε όξινο ανθρακικό ασβέστιο νερά των θερμών πηγών που αναβλύζουν από το έδαφος (η θερμοκρασία τους κυμαίνεται περίπου στους 35ο C).
Καθώς το ζεστό νερό περνά μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα, εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια ψύχονται στην επιφάνεια του εδάφους και αποτίθενται με τη μορφή λευκού μαρμάρου (τραβερνίτη). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φυσικών δεξαμενών σε εκπληκτικά σχήματα, που θυμίζουν πέταλα λουλουδιών ή κελύφη στρειδιών.
Ετσι στη διάρκεια των αιώνων σχηματίστηκαν οριζόντιες αναβαθμίδες (μήκους 2,7 χλμ.) με λευκούς σταλακτίτες, βάθρες και φυσικές ασβεστολιθικές δεξαμενές, που υψώνονται περίπου 160 μ. πάνω από το έδαφος. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό θέαμα, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.
Από την πόλη Denizli, που εμείς μείναμε,μεταβήκαμε στο Pamukkale με τα γνωστά μικρά λεωφορειάκια της Τουρκίας, που κάθε τέταρτο με μισή ώρα έχουν δρομολόγιο. Το εισιτήριο είναι κάπου 5 τουρκικές λίρες η διαδρομή. Πολλοί επιλέγουν να μείνουν στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία που είναι σε μικρή απόσταση από το Παμούκαλε, αρκετά εκ των οποίων διαθέτουν ατομικές εγκαταστάσεις για λουτροθεραπεία ή ανοιχτές πισίνες με θερμά νερά για κολύμβηση. Άλλοι πάλι επιλέγουν να μείνουν στην ομώνυμη κωμόπολη που έχει αναπτυχθεί τουριστικά με δωμάτια, εστιατόρια κλπ. Υπάρχει κι ένα μικρό χωριό λίγα χλμ μακρύτερα για τον εσωτερικό λαϊκό τουρισμό κάτι που σε μας τους παλαιότερους θυμίζει την Αιδηψό της δεκαετίας του 60-70. Τέλος σημειώνω ότι η είσοδος στον χώρο έχει εισιτήριο γύρω 2,80 ευρώ το άτομο και ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς την διαδρομή είναι από πάνω προς τα κάτω. Αφού περπατήσει στην Ιεράπολη θα βγάλει τα παπούτσια του και αν φορά μαγιώ και τα ρούχα του και θα κατέβει τους λόφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου