Μέρος Δεύτερο
Το κοσμοπολίτικο πλέον Bodrum (Αλικαρνασσός)
Στην είσοδο του κάστρου του Μποντρούμ
Τα απομεινάρια από το "Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού"
Αφού κολυμπήσαμε στην αμμουδερή παραλία του Didim, επισκεφτήκαμε τον Γέροντα και τον αρχαίο Ναό του Απόλλωνα, γευτήκαμε σουβλάκια από αρνάκι και την απαραίτητη Efes-pilsen (μπύρα), την επόμενη μέρα συνεχίσαμε το ταξίδι μας πάλι με λεωφορείο προς το Bodrum. H απόσταση είναι πάνω από 110 χλμ και το ταξίδι με το λεωφορείο διήρκεσε γύρω στις 2 ώρες. Το εισιτήριο κόστισε 25 τουρκικές λίρες το άτομο. Αυτής της εταιρείας το λεωφορείο ήταν υπερσύγχρονο: Μπροστά σε κάθε κάθισμα υπήρχε ατομική οθόνη τηλεόρασης με ακουστικά και δύο προγράμματα εκ των οποίων το ένα παιδικό (στα τούρκικα δυστυχώς)!
Το κοσμοπολίτικο πλέον Bodrum (Αλικαρνασσός)
H Αλικαρνασσός (τουρκικά: Bodrum, Μπόντρουμ) είναι παράκτια πόλη στη νοτιοδυτική Τουρκία σε χερσόνησο που βρίσκεται απέναντι από την Κω.
Στην αρχαιότητα
Στην αρχαιότητα η Αλικαρνασσός ήταν δωρική αποικία στις ακτές της Καρίας και μέλος της Δωρικής Εξάπολης μαζί με την Κνίδο, Κω, Λίνδο, Κάμειρο και Ιαλυσό. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο που καταγόταν από την Αλικαρνασσό, οι άλλες πόλεις την έδιωξαν από την εξάπολη για να την τιμωρήσουν επειδή ο αθλητής της Αγασικλής έκλεψε τον τρίποδα που κέρδισε στους αγώνες αντί να τον αφιερώσει στο ναό του Τριόπιου Απόλλωνα στην Κνίδο. Υποτάχθηκε στους Πέρσες τον 6ο π.Χ. αιώνα μαζί με τις πόλεις της Ιωνίας. Σύμφωνα και πάλι με τον Ηρόδοτο, κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων η βασίλισσα της Αλικαρνασσού Αρτεμισία Α΄ της Καρίας συμμετείχε στην εκστρατεία κατά της Ελλάδας μαζί με τον Ξέρξη, επικεφαλής πέντε πλοίων. Κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα σατράπης της Καρίας έγινε ο Μαύσωλος, ο οποίος μετέφερε την πρωτεύουσα της Καρίας από τα Μύλασα στην Αλικαρνασσό. Μετά το θάνατό του η αδερφή του και σύζυγός του Αρτεμισία Β΄ της Καρίας έχτισε στη μνήμη του το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
Ελληνιστική περίοδος
Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε την Αλικαρνασσό μετά από πολιορκία το 334 π.Χ. Κατά την ελληνιστική περίοδο η πόλη βρέθηκε στη σφαίρα επιρροής των Πτολεμαίων και αργότερα της Ρόδου, αλλά φαίνεται ότι έχασε σταδιακά τη σημασία της στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια.
Μεσαίωνας & σύγχρονη εποχή
Το 1404 καταλήφθηκε και οχυρώθηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου. Όταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής εξεστράτευσε επιτυχώς εναντίον της Ρόδου το 1522, ανάγκασε τους Ιωαννίτες να εγκαταλείψουν και το κάστρο της Αλικαρνασσού. Το τουρκικό της όνομα της πόλης φέρεται να είναι παραφθορά της λέξης Πετρόνιουμ (για το κάστρο του Αγίου Πέτρου των Ιωαννιτών) και σημαίνει επίσης στα τουρκικά "υπόγειο". Η σημερινή πόλη έχει πληθυσμό 36.000 κατοίκων και είναι δημοφιλέστατο τουριστικό θέρετρο. Από το 1962 το αναστηλωμένο κάστρο λειτουργεί σαν μουσείο υποθαλάσσιας αρχαιολογίας.
Σύροι πρόσφυγες σε αναμονή να περάσουν απέναντι σε μας. Μάλιστα μια μικρή Τουρκάλα με ρώτησε εάν έχουμε και μεις "Σούρους" , ενώ εγώ την ρώτησα εάν καταλαβαίνει τη γλώσσα τους και μου απάντησε θετικά.
Στην είσοδο του κάστρου του Μποντρούμ
Τα απομεινάρια από το "Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού"
Το ξενοδοχείο μας στο Μποντρούμ με αρχαίο ελληνικό όνομα. Μάλιστα μας έκανε εντύπωση ότι έπαιζαν πολύ σύγχρονη ελληνική μουσική και μάλιστα "έντεχνο" ακόμα και ρεμπέτικο, κι απ΄ ότι φάνηκε ήταν το ρεπερτόριό τους και δεν το έκαναν για την έλευσή μας! Το ξενοδοχείο αυτό το είχα δει στο booking.com προσφορά 116 λίρες τη βραδυά το δίκλινο με πρωϊνό, αλλά δεν έκανα κράτηση γνωρίζοντας ότι συνήθως βρίσκει κανείς φθηνότερα επιτόπου τέτοια εποχή (Ιούνιος), όπως αποδείχτηκε και στην συνέχεια σε άλλα μέρη. Παρόλα αυτά επειδή μας άρεσε πολύ περισσότερο από άλλα, όταν το είδαμε και ήταν πολύ κοντά στο κέντρο, το επιλέξαμε. Και μας το έδωσαν στην τιμή της προσφοράς του booking
Εκτός από την πόλη του Bodrum και το ιστορικό της κέντρο, το κάστρο και το Μαυσωλείο, στην διήμερη παραμονή μας προλάβαμε και περιηγηθήκαμε και σ' ολόκληρη τη χερσόνησο, με την τοπική συγκοινωνία και κάναμε μπάνιο και στη θάλασσα, αλλά και στο χαμάμ που έτυχε να βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο μας. Το χαμάμ μαζί με το μασάζ κόστιζε 35 τουρκικές λίρες (λίγο παραπάνω από 10 ευρώ) και ήταν εξαίρετη εμπειρία άξια επανάληψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου