19.11.08

4 μήνες, 3 εβδομάδες, 2 μέρες

Καρλόβασι 21 Νοεμβρίου, Βαθύ 22 και 23 Νοεμβρίου ώρα 9:00 μμ

σενάριο-σκηνοθεσία : Κριστιάν Μουνγκίου
χώρα παραγωγής : Ρουμανία

διακρίσεις : Χρυσός Φοίνικας Φεστιβάλ Καννών 2007, Βραβείο καλύτερης ταινίας από τη διεθνή ένωση κριτικών, Βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας για το 2007

Υπόθεση : 4 μήνες, 3 βδομάδες και 2 μέρες είναι το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο η νεαρή Γκαμπίτα βασανίζεται από την περιπέτεια της εγκυμοσύνης της. Βασανίζεται ,διότι η ίδια δεν θέλει να κρατήσει το παιδί, ωστόσο στην μικρή πόλη της (τότε) κομμουνιστικής Ρουμανίας η άμβλωση θεωρείται παράνομη και αν κάτι τέτοιο μαθευτεί, τότε θα στιγματιστεί γα όλη της τη ζωή. Ζητά τη βοήθεια ενός αγνώστου, που αναλαμβάνει τέτοιες περιπτώσεις έναντι αμοιβής. Όσα θα ακολουθήσουν θα έχουν αντίκτυπο στη φίλη και συγκάτοικό της Οτίλια, η οποία αναλαμβάνει να οργανώσει κα να φέρει εις πέρας αυτή τη παράνομη επιχείρηση.
Σχόλια - κριτικές
Καίριο και ακριβές το βλέμμα του Μουνγκίου παρακολουθεί τη συγκλονιστική περιπέτεια δύο κοριτσιών που πρέπει να νικήσουν τους φόβους τους, τη κρατική αναλγησία και το βίαιο πέρασμα στην εφηβεία παίζοντας με όλους τους κανόνες του σασπένς που θα επέβαλλε κάθε σπουδή πάνω στο θρίλλερ. Ξεκινώντας από την προετοιμασία του "εγκλήματος" και ολοκληρώνοντας τη διαδρομή του μέχρι την "τιμωρία" ο Μουνγκίου αφηγείται τελικά το τέλος του "σοβιετικού ονείρου" σα νάναι αυτό το οριστικό τέλος της αθωότητας για όποιον το πίστεψε έστω και για μια στιγμή. Και σε μία εύστροφη αντιστροφή ρόλων, χαρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο όχι στην κοπέλλα που μένει στο κρεβάτι περιμένοντας την ολοκλήρωση της αποτρόπαιας διαδικασίας της έκτρωσης, αλλά στην άλλη που πρέπει να σταθεί όρθια μέχρι το τέλος.... (σινεμά Μανώλης Κρανάκης)

1 σχόλιο:

Sidepap21 είπε...

Καλώς όρισες ...
στη μπλογκοπαρέα !!!
Καλά έκανες κι ανάρτησες
το πρόγραμμα της λέσχης ...
έτσι δε θά 'χουμε δικαιολογία
κι εμείς οι πολυάσχολοι ξεχανιάρηδες.
Αναμένω τις φωτογραφίες που τράβηξα
στην εκδήλωση για τον κ. Νίκο ...
στο e-mail μου που μούστειλε ο Θανάσης
την αφίσσα για την εκδήλωση ...
Και φυσικά περιμένω σχετική ανάρτηση !!!
Θα τα λέμε κι από δω ...
Καλή σου βδομάδα ...