10.9.10

Η Κινηματογραφική μας λέσχη ξεκινάει στις 17 Σεπτεμβρίου


Με την Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου ξεκινά φέτος η λέσχη μας νωρίς - νωρίς. Σχετικά με τη ταινία αλλά και το πλήρες φετινό πρόγραμμα συνοπτικά σε Βαθύ και Καρλόβασι, παραπέμπω στο http://cineclubsamos.blogspot.com/

4.9.10

Η "ΗΔΥΛΗ" στο Didim της Τουρκίας





Τα Δίδυμα εμφανώς αλλαγμένα προς το κοσμοπολίτικο, από την προηγούμενη φορά που πήγαμε με την χορωδία πριν οκτώ χρόνια, περισσότερος εσωτερικός τουρισμός, εμφανώς λιγότερος κόσμος και ακρίβεια!



πρόβα στο ξενοδοχείο



οι Καβαλιώτες
χορεύουν



Ο Διδυμαίος Απόλλων

η εκκλησία του Άη Γιάννη που λειτουργεί σαν τζαμί χωρίς μιναρέ από σεβασμό στο μνημείο!

φθάνοντας στο ναό
επιβλητικός



οι τούρκοι κάνουν πρόβα με μας θεατές

οι μέδουσες

οι Καβαλιώτες φωτογραφίζονται



ο χώρος πίσω από τη "σκηνή"


Η πρόεδρος του συλλόγου μας απευθύνει πρόσκληση


Η Χορωδία μας επί σκηνής



η μπαντα του Αιγαίου

και του Αντνάν
το φεγγάρι μας γνέφει...

Αποχαιρετισμός και επιστροφή-ο Σιδερής με τους φίλους μας τους Τούρκους

στο πούλμαν προς Κουσάντασι, όπου είχα και το ατύχημα

στο περίφημο εστιατόριο ΟΖ ΟΥΡΦΑ στο Κουσάντασι

Κρεμασμένο στο "Καραβάν Σεράϊ" αυτό το χαλί, δείγμα της τουρκικης τεχνοτροπίας

το λιμάνι του Κουσάντασι
Στο ιερό του Διδυμαίου Απόλλωνα στον αρχαίο Γέροντα της Ιωνίας, σημερινά Δίδυμα, είχαμε τη χαρά να τραγουδήσουμε στις 31 Αυγούστου. Σ' ένα υπέροχο σκηνικό και σ' ένα πολύ ζεστό κοινό η χορωδία μας απέδωσε έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια υπό τη διεύθυνση του μαέστρου μας Γιώργου Κουμαραδιού και καταχειροκροτήθηκε. Μετά από μας τραγούδησε ελληνικά, τούρκικα και βαλκανικά τραγούδια -σε διασκευή- η "Μπάντα του Αιγαίου", το μουσικό σύνολο του φίλου μας -από παλιά- Αντνάν. Στους ρυθμικό κάλεσμα της μπάντας το κοινό ξεσηκώθηκε σ' έναν ξέφρενο χορό.
Το πρωί της ίδιας μέρας είχε προηγηθεί χορευτική εκδήλωση στην παραλία. Χόρεψαν χορούς της περιοχής τα παιδιά του συλλόγου από το Νέο Γέροντα της Καβάλας, που επίσης ήταν προσκαλεσμένοι.
Οι φίλοι μας οι Τούρκοι μας προσέφεραν απλόχερα ζεστή φιλοξενία και ελπίζουμε σύντομα να τους το ανταποδώσουμε.

Το υπερβολικό διήγημα



Photo: Alek Lindus

"ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ" απόσπασμα απο το έργο "ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ"

Σκηνική άσκηση – ανοιχτή δοκιμή πάνω στον λόγο του Γιώργου Χειμωνά.

Σκηνοθεσία: Αναστασία Ανδρεάδη

Ερμήνευσαν: Αναστασία Ανδρεάδη, Σοφιάν Αίτ Τσαλαλέτ.

Η παράσταση έγινε στα πλαίσια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης BIG BLUE και αφιερώθηκε στη μνήμη του Γιώργου Χειμωνά με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του. Ο Γιώργος Χειμωνάς ήταν έφηβος όταν πρωτόγραψε τον Πεισίστρατο, γύρω στα 1957. Το έργο εκδόθηκε τρία χρόνια αργότερα. Ο ίδιος γράφει γι αυτό το έργο: "Τον κρατούσα πάντα σαν ένα νεανικό βίωμα, εξομολογημένο μ΄έναν άξεστο τρόπο. Αλλά αυτού του είδους η άξεστη γραφή θα συνεχιστεί και στα επόμενα βιβλία μου - και δίνω μιαν απόλυτα θετική έννοια σ' αυτή τη λέξη, άξεστος. Σημαίνει τον θαρραλέο, όσο και δύσκολο τρόπο, γεμάτο πέτρες και κινδύνους να χαθείς, να μιλάς για το πρόσωπο του ανθρώπου, τις αιματηρές σχέσεις του με τον άλλον και με το άλλο, για τα ανθρωποβόρα οράματα, τις κατακόρυφες θανάσιμες πράξεις". Και η Αναστασία Ανδρεάδη - στο πρόγραμμα της παράστασης - που επιμελήθηκε ο Γιώργος Μαργαρώνης: "Στους αντίξοους καιρούς που διανύουμε, ο λόγος του Γιώργου Χειμωνά μπορεί να λειτουργεί σαν φαροδείκτης και να προσφέρει "κουράγιο κι ελπίδα κι απόκρισιν" σε όποιον τολμά να αναζητά τη δική του αλήθεια, να πλάθει τον προσωπικό του θεό και τελικά να του αφιερώνεται".

Παρακολούθησα την συγκλονιστική παράσταση της 29ης Αυγούστου στο παλιό βυρσοδεψείο Μανιτσούδη, στα Ταμπάκικα του Όρμου Καρλοβάσου. Το κτίριο ανήκει μετά από απαλλοτροίωση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και παραχωρήθηκε για την έκθεση BIG BLUE . Και οι δύο ερμηνευτές ήταν υπέροχοι. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο συνδυασμός κίνησης σώματος και λόγου της Αναστασίας, με συνεπήρε....

Ως φόντο στην παράσταση ήταν τα έργα της Μαρίας Σεβαστάκη και του Attila IIkyaz


αυτό το σκηνικό αντικείμενο είναι το "τετράδιον καλλιγραφίας" της Ρίτσας Καραστάθη.

οι φωτογραφίες είναι δικές μου από την παράσταση

Η "Ανθεμούσα" τιμά τον Γιάννη Κόκκα








Ο Γιάννης Κόκκας, γνωστός ως μπαρμπα-Γιάννης είναι ο άνθρωπος που κατέγραψε και διέσωσε την ιστορία της Λέκας. Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που έγινε στο σχολειό του χωριού του, ο πολιτιστικός σύλλογος "Ανθεμούσα" τον τίμησε για την προσφορά του στο χωριό και στη λαογραφική ιστορία της Σάμου γενικότερα. Για το έργο και την προσωπικότητά του μίλησαν -μεταξύ άλλων- η πρόεδρος του συλλόγου Σταματία Ματθαίου και ο φιλόλογος-ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Θρασυβούλου. Αναφέρθηκαν στο πλούσιο υλικό με λαογραφικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες, τραγούδια και άλλα σχετικά με τα ήθη και έθιμα της Λέκας, που έχει συγκεντρώσει ο μπαρμπα-Γιάννης, καθώς και στη βράβευσή του το 2002 από την Ακαδημία Αθηνών για τη δημοσίευση τμήματος αυτής της συλλογής με τίτλο "Λαογραφικά Στοιχεία της Λέκκας Σάμου". Ακόμη στην ενεργό συμμετοχή του στη διοίκηση του συλλόγου και την έκδοση του περιοδικού "Άνεμος".
Ο Δημήτρης Θρασυβούλου επεσήμανε για τη στάση ζωής του Γιάννη Κόκκα: "μπορεί κανείς να είναι εργατικός, μεθοδικός, συστηματικός εργάτης και εραστής της τέχνης, χωρίς να το βροντοφωνάζει ως κύμβαλον αλαλάζον για τη δουλειά του. Ο κύριος Κόκκας συλλέγει υλικό για την ιστορία της Λέκκας, το καταγράφει το διασώζει, χωρίς να το επιδεικνύει και μέσω αυτού διασώζεται και ο ίδιος ως πρόσωπο και ως πολίτης... Το σπουδαιότερο κίνητρο για δημιουργική εργασία είναι ο σεβασμός και η αγάπη για το αντικείμενο που μελετάται... Τα μεγάλα έργα δεν είναι απαραιτήτως μεγαλόφωνα και επηρμένα, αλλά κρύβουν μέσα τους τόση και τέτοια δύναμη, που κάποτε βρίσκουν διέξοδο και αποδίδουν καρπούς. Ο κύριος Γιάννης Κόκκας, σεμνός και προσηνής, άνθρωπος χαμηλών τόνων, είναι η ζωντανή μνήμη του χωριού του, είναι το ζωντανό αρχείο της Λέκκας. Είναι επίσης ο άνθρωπος που στηρίζει τα "Λεκκάτικα", που ο ίδιος είναι ο "Άνεμος της Λέκκας", είναι ίσως το μοναδικό μουσικό αρχείο της Σάμου που έχει διασώσει μελωδίες και τραγούδια εντελώς λησμονημένα πλέον".
Ο ίδιος ο θείος Γιάννης τραγούδησε κι έπαιξε μαντολίνο και ο γιος του τον συνόδευσε με κιθάρα στην απόδοση παλιών Λεκάτικων τραγουδιών. Μέλη της Μουσικής Σχολής του Δήμου Βαθέος "Αρμονία" έπαιξαν και τραγούδησαν παλιά σαμιώτικα τραγούδια και τα κάλαντα της Λέκας που διέσωσε ο θείος Γιάννης. Στη σεμνή εκδήλωση παρέστησαν και δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες και σ΄όλους μας προσφέρθηκαν στο τέλος από το σύλλογο τηγανίτες και κρασί, είχαμε δε την ευκαιρία να χορέψουμε ακούγοντας παλιές ηχογραφήσεις από τη συλλογή του Γιάννη Κόκκα, που τη μεταγραφή της σε σύγχρονα μέσα αποθήκευσης έχει επιμεληθεί ο γιος του.