6.6.10

Η γιορτή της ανακύκλωσης και όχι μόνο...

Η μέρα ήταν γεμάτη εκδηλώσεις στο Καρλόβασι. Ο ήλιος εναλλασσόταν με βροχή, γεγονός που δεν εμπόδισε όμως όσους ήθελαν να συμμετάσχουν.

Η δράση για την προώθηση της περισυλλογής των μαγειρικών ελαίων έλαβε χώρα στο κάτω μέρος της πλατείας της πόλης μας. Μοιράστηκαν εκατοντάδες ειδικά για το σκοπό αυτό πλαστικά σκεύη, που τα παιδιά ζωγράφισαν καθώς και ενημερωτικό υλικό για τους χώρους που βρίσκονται οι πιστοποιημένοι κάδοι συλλογής και όπου τα νοικοκυριά μπορούν να αδειάζουν το λάδι που συλλέγουν.

Παράλληλα, με το περιβαλλοντικό παιχνίδι που οργάνωσε η Σουζάνα, έγινε προσπάθεια ευαισθητοποίησης των παιδιών στο θέμα της ρύπανσης της θάλασσας.
Εκτέθηκαν και δύο κομποστοποιητές: Ένας που κυκλοφορεί στο εμπόριο και ένας αυτοσχέδιος.Οι προβολές έγιναν στην απέναντι αίθουσα του Α΄δημοτικού σχολείου, αφού στην αίθουσα του Δήμου έγινε με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο των μελισσοκόμων.Το απόγευμα στην πλατεία έγινε και το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την Γάζα - και αυτό με βροχή.

Η βραδυά ολοκληρώθηκε με την συναυλία που έδωσαν από κοινού η χορωδία "Ηδύλη" μαζί με την Μουσική Παρέα, συναυλία αφιερωμένη στη μέρα του περιβάλλοντος στην κατάμεστη αίθουσα του δήμου. Οι χορωδίες καταχειροκροτήθηκαν και όσοι την παρακολούθησαν πιστεύουμε το ευχαριστήθηκαν.


Εκτός από το πρόγραμμα του κάθε μουσικού συνόλου, επιχειρήθηκε, θεωρούμε με επιτυχία, και ταυτόχρονη απόδοση-και από τα δύο σύνολα- τεσσάρων τραγουδιών, το ένα μάλλιστα χωρίς καμμία πρόβα.Τέλος γιορτάσαμε την επιτυχία της εκδήλωσής μας πίνοντας και τραγουδώντας όλοι μαζί στο "Διόνυσο" στο Μεσαίο.


3.6.10

43 Eθελοντικοί Φορείς Σάμου
&
Europe Direct Βορείου Αιγαίο
υ

2η Εκδήλωση Ανακύκλωσης
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 - Κεντρική Πλατεία Καρλοβάσου 10.00- 14.00
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Σας περιμένουμε στην γιορτή της Ανακύκλωσης!


Ονειρευόμαστε
πόλεις φιλικές στους κατοίκους της αλλά και στο περιβάλλον!


Συμμετέχουμε στην ανακύκλωση:
Συσσωρευτών & Ορυκτελαίων
Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων
Μειώνουμε έως και 70% την ρύπανση του περιβάλλοντος!!!

Εφαρμόζουμε Ατομική Κομποστοποίηση:

Μειώνουμε 30% τα σκουπίδια μας!!!

Προωθούμε την Ανακύκλωση γιατί θέλουμε Βιώσιμες Πόλεις!

Μπορούμε και συν λειτουργούμε διαφορετικές εθελοντικές ομάδες και πετυχαίνουμε στόχους!!

Θεωρούμε ότι αποτελούμε μέρος της λύσης

του περιβαλλοντικού προβλήματος!!!Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Ανακυκλώνοντας!

Στόχος είναι να ξεκινήσει η συστηματική, πιστοποιημένη και ελεγχόμενη ανακύκλωση συσσωρευτών, ορυκτελαίων και χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων στο νησί μας. Η πιστοποιημένη ανακύκλωση αυτών των ουσιών, θα αποτρέψει τον σοβαρότατο κίνδυνο ρύπανσης του υπεδάφους και υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας έως και 70% και τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, λόγω των τοξικών αποβλήτων που περιέχουν.

Οι 43 εθελοντικές ομάδες επικοινωνούν με επαγγελματίες συνεργείων, ηλεκτρολογίων, βενζινοπώλες κλπ σε όλο το νησί, προκειμένου να τοποθετηθούν κάδοι στους χώρους τους, για την συστηματική ελεγχόμενη και πιστοποιημένη συλλογή μπαταριών και ορυκτελαίων.

Σήμερα η Σάμος ρυπαίνεται με ραγδαίους ρυθμούς, λόγω της ανεξέλεγκτης συλλογής και διάθεσης των παραπάνω υλικών από μη πιστοποιημένους φορείς.Και αυτό, διότι η μη πιστοποιημένη συλλογή, συνεπάγεται αδυναμία διάθεσης των εμπεριεχομένων τοξικών αποβλήτων, ιδιαίτερα τοξικά και άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Επίσης έως τις 5 Ιούνη θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση σε μαζικούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, φοιτητική λέσχη, εστιατόρια κλπ. ειδικών κάδων συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων. Συγχρόνως εκατοντάδες 4 λιτρα μπιτόνια θα προσφερθούν στους πολίτες, μέσω των εθελοντικών ομάδων και του Εurope Direct μαζί με ενημερωτικό υλικό, ώστε να ξεκινήσει η ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων. Έτσι, μια ύπουλη τοξική ουσία ανακυκλούμενη μετατρέπεται σε πολύτιμο βιοκαύσιμο, φιλικό στο περιβάλλον.

Ακόμη, η παρουσίαση κομποστοποιητών για ατομική κομποστοποίηση στην Σάμο, είναι μια δράση των ομάδων
με στόχο, η Σάμος να μειώσει τα οργανικά της απόβλητα, που αποτελούν το 1/3 του συνολικού όγκου απορριμμάτων του νησιού, αλλά και να παράγει ωφέλιμο βιολογικό λίπασμα για τα φυτά.

Το αποκορύφωμα των δράσεων ανακύκλωσης το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 στην κεντρική πλατεία Καρλοβάσου θα περιλαμβάνει παιδικές εκθέσεις και βιωματικές δράσεις παιδιών στην ανακύκλωση, ποικίλα ντοκυμαντέρ για τα φυτοφάρμακα και το περιβάλλον και το βράδυ μουσικές συναυλίες της χορωδίας Ηδύλη και Μουσικής Παρέας Σάμου.

Οι 43 εθελοντικές ομάδες του νησιού και το Εurope Direct με τις δράσεις τους αυτές, καθώς και την συλλογή των 2875 ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στις 25 Μαρτίου 2010, έδειξαν ότι οι πολίτες της Σάμου είναι ευαισθητοποιημένοι και έτοιμοι από καιρό να εφαρμόσουν την ανακύκλωση.
Και ότι όταν υπάρχει όραμα και σχεδιασμός μπορούμε να πετύχουμε στόχους!

Επίσης έδωσαν την δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, να προσαρμοστεί και να εναρμονίσει την λειτουργία της, σε σχέση με την διαδικασία ανακύκλωσης, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.
Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω παράνομη συλλογή ηλεκτρικών συσκευών, συσσωρευτών και ορυκτελαίων στην Σάμο, που υπό την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει γίνει παράνομος θεσμός στο νησί μας!

Η συστηματική, ελεγχόμενη και πιστοποιημένη συλλογή σε πιστοποιημένους φορείς ανακύκλωσης, αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας
των πολιτών.