21.9.09

Γιατί υποστηρίζω τους Οικολόγους Πράσινους

Στη φωτογραφία που βλέπετε είμαι στα 20 μου μαζί με το Νίκο Χρυσόγελο στη Κάρυστο στην συγκέντρωση κατά του σχεδιαζόμενου τότε εκεί πυρηνικού εργοστασίου. Με το Νίκο συμπορευτήκαμε από μαθητές συμμετέχοντας ενεργά στο μαθητικό κίνημα της μεταπολίτευσης. Όμως βρεθήκαμε και στη συνέχεια σαν φοιτητές στο φοιτητικό κίνημα αλλά και στις απαρχές του οικολογικού κινήματος στη δεκαετία του 80 με την συμμετοχή μας στην Οικολογική Πρωτοβουλία, την Οικολογική Εφημερίδα, τη διαδήλωση για το νέφος, τη συγκέντρωση για το Τσέρνομπιλ, στους αγώνες μαζί με τους κατοίκους του Νεοχωρίου Μεσολογγίου να μη γίνει στη λιμνοθάλασσα το Πετροχημικό.
Ο Νίκος όλα αυτά τα χρόνια ασχολήθηκε με τη πολιτική οικολογία (όντας από τους πρωτεργάτες των Οικολόγων Εναλλακτικών πριν 20 χρόνια και των Οικολόγων Πράσινων από τη σύστασή τους), ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 90 συνίδρυσε την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το δικτύο Μεσόγειος SOS. Το 1996 μαζί με τον Φίλιππα Κυρκίτσο μας βοήθησαν -την τότε |"Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος"- να συντάξουμε την ένστασή μας κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είχε τεθεί προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου και αποτρέψαμε με τους αγώνες μας εκείνης της περιόδου την μετατροπή του φαραγγιού Κουρούντερε της Αμπέλου σε λατομείο εξόρυξης πετρωμάτων.
Πέρα όμως από το Νίκο Χρυσόγελο, τον άντρα μου Θανάση Παπακωνσταντίνου, τη κολλητή μου φίλη Ηλέκτρα Μητροφάνη, και δεκάδες άλλους φίλους που είναι υποψήφιοι, στηρίζω τους Οικολόγους Πράσινους και για έναν ακόμα σοβαρό λόγο. Είναι η μόνη μου ελπίδα σα μάνα, με τη πίεση που θα ασκήσουν, με τις προτάσεις τους μέσα και έξω από τη Βουλή, να στραφεί η χώρα που ζω σε μια άλλη κατεύθυνση φιλική στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, μήπως και περισωθεί επιτέλους κάτι! Ο αγώνας μας δεν σταματάει με τυχόν αποτυχία να πιάσουμε το 3%. Όπως αντέξαμε 30 χρόνια θα συνεχίσουμε και πολιτικά αλλά και μέσα από τις κινήσεις ενεργών πολιτών, να αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία και ποιότητα ζωής, που ν' αξίζει να παραδώσουμε στα παιδιά μας.


Με την Ηλέκτρα τη φίλη μου τριάντα χρόνια πριν. Συναγωνίστριες στο μαθητικό κίνημα. Τώρα μαμά εξάχρονου μπόμπιρα, που το μεγάλωμά του την απορρόφησε τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να ενεργοποιηθεί πάλι και να βοηθήσει στη πολιτική μάχη τους Ο.Π (υποψήφια στην Κορινθία)

17.9.09

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΑΜΟΥ

2009-2010

κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Βαθύ

και από 9/10 και κάθε Παρασκευή στο Καρλόβασι Σάμου


19-20 Σεπτεμβρίου: Οι παραχαράκτες

26-27 Σεπτεμβρίου: Ο χορευτής του πάνω ορόφου

3-4 Οκτωβρίου: Prendimi l'anima -L'âme en jeu The Soul Keeper

9-10-11 Οκτωβρίου: Η σιωπή της Λόρνα

16-17-18 Οκτωβρίου: Frozen River – Παγωμένο ποτάμι

23-24-25 Οκτωβρίου: Τέσσερις νύχτες με την Άννα

30-31 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου: Το κύμα

6-7-8 Νοεμβρίου: Τα χρόνια της μαυρίλας

13-14-15 Νοεμβρίου: Ανθισμένες κερασιές

20-21-22 Νοεμβρίου: Τρεις πίθηκοι

27-28-29 Νοεμβρίου: Αντιγράφοντας τον Μπετόβεν

4-5-6 Δεκεμβρίου: Άσε το κακό να μπει

11-12-13 Δεκεμβρίου: Με λένε Στέλλα

18-19-20 Δεκεμβρίου: Ζωή σε ανακύκλωση

8-9-10 Ιανουαρίου: Βαλς με τον Μπασίρ

15-16-17 Ιανουαρίου: Παράδεισος στη Δύση

22-23-24 Ιανουαρίου: Τυχερή κι ευτυχισμένη

29-30-31 Ιανουαρίου: Hunger

5-6-7 Φεβρουαρίου: The Wackness- Χυμαδιό

19-20-21 Φεβρουαρίου: Izgnanie -The Banishment –Αποξένωση

26-27-28 Φεβρουαρίου: Ένας ελεύθερος κόσμος

5-6-7 Μαρτίου: Το βιολί

12-13-14 Μαρτίου: Είμαι η Κούβα

19-20-21 Μαρτίου: Η επίσκεψη της μπάντας

27-28-29 Μαρτίου: Τα κέρατα του ταύρου

Για αναλυτικές πληροφορίες, τρέιλερ κλπ πήγαινε στο blog της κινηματογραφικής λέσχης cineclubsamos.blogspot.com

8.9.09

Χαμένοι στο Διαδίκτυο

Οι "Νύχτες Πρεμιέρας" αφιερώνουν μια ειδική ενότητά τους σε ταινίες που εξερευνούν και καταγράφουν ένα παράλληλο σύμπαν τόσο μακρινό και τόσο κοντινό
(16-27/9, "Αττικόν", "Απόλλων", "Δαναός")

Το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας φέρνει στο προσκήνιο τη διαδικτυακή ζωή, συνθέτοντας την ειδική ενότητα με τίτλο "Internet space".

  • Στο "We live in the public" της Όντι Τίμονερ, πρωταγωνιστής είναι ο Τζος Χάρις, ο δημιουργός της πρώτης ομάδας ανθρώπων που μοιράζονταν on line τις προσωπικές τους στιγμές στο internet. Ήταν τόσο δεμένη η ζωή του με το internet, που ανακοίνωσε στην ετοιμοθάνατη μητέρα του ότι δεν θα πάει στην κηδεία της με ένα βιντεάκι στο You Tube!  • Το "Talhotblond" της Μπάρμπαρα Σρόντερ, ξεκινά με το ερωτικό τρίγωνο ενός chat room και καταλήγει σε μια τραγωδία. Η διαδικτυακή ζωή, λέει, επηρεάζει με τραγικό μερικές φορές τρόπο την πραγματική, διότι οι ανώνυμοι μέσα είναι επώνυμοι έξω.
  • Αν η ανωνυμία θεωρείται το μεγάλο πλεονέκτημα του υπόλοιπου Διαδικτύου, σίγουρα είναι ο παράδεισος των επισκεπτών ερωτικών σαδομαζοχιστικών ιστοσελίδων σαν αυτές που αποτελούν το κύριο θέμα του ντοκυμαντέρ "Sexual Graphic Horror", των Μπάρμπαρα Μπελ και Άννας Λόρεντσον. Εικόνες και συνεντεύξεις που σοκάρουν, για ένα θέμα ταμπού, αλλά και για τη διπλή ζωή των ανθρώπων εντός και εκτός...

    Γι αυτό το δισυπόστατο της ζωής της μιλάει στην ταινία "Ideal World" έξω από το εικονικό ατελιέ της μία διάσημη κάτοικος του Second Life, η σχεδιάστρια εικονικών ρούχων Nephilaine. Η κατά κόσμον Κέισι Λιούις δημιούργησε την εικονική φίρμα Pixel Dolls και το ανάλογο κατάστημα, φτάνοντας μετά την τεράστια επιτυχία της να την κατοχυρώσει στον πραγματικό αμερικανικό οργανισμό εμπορίου. Η ταινία του Γκλεν Τόμας δείχνει το "ταξίδι" των ανθρώπων που με το προσωπικό τους άβαταρ εποίκησαν έναν άγνωστο τόπο, άλλαξαν τα εθνικά τους νομίσματα με το τοπικό λίντεν, αγόρασαν σπίτια, έστησαν επιχειρήσεις. Στην ταινία του ο Τόμας, υπηρετώντας την τεκμηρίωση παρουσιάζει και την αντίθετη άποψη. Ότι δηλαδή, είναι μεν εκατομύρια οι κάτοικοι του Second Life, αλλά πόσοι από αυτούς καταλανώνουν τόσο ώστε να αποτελέσουν μετρήσιμο μοντέλο ζωής έξω από τον υπολογιστή; Η Κέισι Λιούις έχει πολυπληθή πελατεία, αλλά η πλειονότητα των κατοίκων του SL ξοδεύουν μόνο τα 10 δολάρια της συνδρομής. Το 2006 οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" έγραφαν "Εικονικός κόσμος αλλά πραγματικό χρήμα" και παρουσίαζαν οργανισμούς όπως η Nissan, η Toyota, η Sony και η ΝΑSA με δικά τους νησιά στο SL όπου έκαναν μπίζνες ή έρευνα, την ώρα που η Phillips δοκίμαζε εκεί νέα προϊόντα ή έπαιρνε ιδέες, όπως η ΝΙΚΕ, με το Reuters να στέλνει ανταποκριτές. Στο κόσμο του Second Life, βέβαια, δεν κάνεις μόνο μπίζνες. Κάνεις πολύ σεξ, πηγαίνεις σε πάρτι, βλέπεις ταινίες και απατάς τη γυναίκα σου μέχρι διαζυγίου. Αν, τέλος είσαι... χώρα, κάνεις πολιτική: οι Μαλβίδες και η Σουηδία είναι τα πρώτα κράτη που ίδρυσαν εικονικές πρεσβείες. Δεν το λέει η ταινία, αλλά η Wikipedia, η εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου που επιμένει ότι πρεσβεία στο SL έχουν και τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία".
Aναδημοσιεύω αυτά τα αποσπάσματα από το ομότιτλο άρθρο της Ελεωνόρας Ορφανίδου (oimouses.blogspot.com) από το ένθετο "7" Η Τέχνη της Ζωής, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας της 6/9/2009, βρίσκοντάς το εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο αφού η παράλληλη ζωή του διαδικτύου συνεχώς διασταυρώνετοι με τη δική μας πραγματική ζωή.